Heb ik het Coronavirus?

Onderzoek in het laboratorium

Mensen met het coronavirus hebben koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Als je geen koorts hebt heb je waarschijnlijk gewoon een verkoudheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. 

De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Voor het nieuwe coronavirus gaan we uit van een gemiddelde incubatietijd van 7 dagen, maximaal 14 dagen.

Ben ik besmet?

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt.  De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als je:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.


3 thoughts on “Heb ik het Coronavirus?”

 1. Ik had lichte verhoging tot bijna 38. Het probleem is dat ik chronische bronchitis heb, een klaplong kreeg na een hartoperatie en vaker benauwd ben sindsdien, ik heb altijd een loopneus bij koud weer. Nu echter wel meer dan normaal. Ik wordt gewoon ingezet als postbezorger maar loop enorm risico. Ook maak ik mij zorgen om mijn collega’s te besmetten. Mijn baas vond dat ik wel kon werken. Ik meldde mij toch ziek. Wat moet ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *